Een Aardappelbatterij kan meer dan een maand een kamer verlichten. DIY (systeem dat kan worden gebruikt om kamers met LED-verlichting voor zo lang als 40 dagen te verlichten) + Video

0

Als een van de meest alledaagse gewassen in de wereld, is de aardappel klaar om de hele wereld te voeden. Gaandeweg ontdekten wetenschappers dat het populaire onderdeel van de diëten van veel mensen ook een heel ander potentieel kan hebben.

Enkele jaren geleden toonden onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem hun bevinding dat een aardappel die voor acht minuten gekookt is, een batterij kan maken die tien keer de kracht van een rauwe aardappel produceert. Met behulp van kleine eenheden bestaande uit een kwart-stuk aardappel die tussen een koperkathode is gebonden en een zinkanodie die door een draad is verbonden, wilde de landbouwwetenschapper Haim Rabinowitch en zijn team via dat systeem bewijzen dat het kan worden gebruikt om kamers te voorzien van LED- aangedreven verlichting voor zo lang als 40 dagen. Bij ongeveer een tiende van de kosten van een typische AA-batterij kan een aardappel stroom leveren voor mobiele telefoon en andere persoonlijke elektronica in slechte, onderontwikkelde en afgelegen gebieden zonder toegang tot een stroomnet.

Om duidelijk te zijn, de aardappel op zichzelf is geen energiebron. Wat de aardappel doet, is eenvoudig om elektriciteit op te wekken door te werken als een zoutbrug tussen de twee metalen, waardoor de elektronenstroom vrij over de draad beweegt om elektriciteit te creëren. Talrijke vruchten die rijk zijn aan elektrolyten zoals bananen en aardbeien kunnen deze chemische reactie ook vormen. Ze zijn eigenlijk de natuurlijke versie van accuzuur.

“Aardappelen werden gekozen wegens hun beschikbaarheid, inclusief de tropen en subtropen,” vertelde Rabinowitch aan het Science and Development Network. Zij zijn ’s werelds vierde meest voorkomende voedselgewas.’

Maar naast het feit dat ze rijk zijn aan fosforzuur, zijn aardappelen ideaal omdat ze samengesteld zijn uit stevig zetmeelweefsel. Ze kunnen maandenlang worden opgeslagen en zullen geen insecten aantrekken, zoals bijvoorbeeld aardbeien dat wel zouden doen. Daarnaast wordt de weerstand die inherent is aan het dichte vlees, doorbroken, zodat de elektronen vrijer kunnen stromen, waardoor de totale elektrische output aanzienlijk wordt verhoogd. Het snijden van de aardappel in vier of vijf stukken, vonden onderzoekers, maakte het nog efficiënter.

De aardappel batterij kit, die twee metalen elektroden en alligator clips bevat, is gemakkelijk te monteren en sommige onderdelen, zoals de zinkkathode, kunnen goedkoop vervangen worden. Het afgewerkte apparaat van Rabinowitch is zo ontworpen dat een nieuwe gekookte aardappelschijf tussen de elektroden kan worden ingebracht nadat de aardappel uitgewerkt is. Alligatorclips die de stroomdraaddraden vervoeren zijn aan de elektroden bevestigd en worden aan de negatieve en positieve ingangspunten van de gloeilamp bevestigd. Vergeleken met kerosine lampen gebruikt in veel ontwikkelende delen van de wereld, kan het systeem gelijkwaardige verlichting bieden op een zesde de kosten; het wordt geschat op ongeveer $ 9 per kilowattuur en een D-cel batterij, voor een ander punt van vergelijking, kan maximaal 84 dollar per kilowattuur oplopen.

Ondanks de voordelen, heeft een recent BBC-rapport wat op de eerste ontdekking van de groep volgde, vastgesteld dat de groep sindsdien een aantal tegenslagen heeft gehad die hun inspanningen hebben belemmerd om hun idee op te schalen naar plaatsen zoals dorpen in off-the-grid delen in Afrika en India. Economisch gezien kunnen voedingsgebaseerde energiesystemen alleen levensvatbaar zijn, zolang ze niet in de benodigde voedselvoorziening om te eten ondermijnen en dat dergelijke bedrijven niet concurreren met boeren die ze voor de markt kweken. De technologie heeft ook een moeilijke tijd om een niche te vestigen onder meer modieuze vormen van alternatieve energie, zoals zonne-en windkracht, waar de infrastructuur en investeringen hoofdzakelijk lijken. Tot nu toe zijn geen commerciële beleggers of non-profitorganisaties in beeld gekomen om te helpen uitbreiden of verspreiden van de prototypes die Rabinowitch heeft ontwikkeld.

Om echt een impact te maken, moet de aardappel misschien stoppen met zo nederig te zijn.

Share.

About Author

Reaguur dan!