Waarom je meer Kurkuma zou moeten eten

1

De meesten van ons kennen kurkuma als een levendig oranje kruid, wat we misschien kunnen toevoegen aan curries voor een extra smaak boost, of gebruiken om rijst prachtig geel te kleuren. Maar er is veel meer aan deze bescheiden plant dan op het erste gezicht naar voren komt.

Recent onderzoek heeft aangetoond welke landen in Zuid-Azië al duizenden jaren bekend zijn met het feit dat kurkuma meerdere voordelen voor de gezondheid heeft en kan worden gebruikt om zowel dementie als kanker te voorkomen. Dus waarom is kurkuma, een plant in de gemberfamilie, zo goed voor onze gezondheid?

Het belangrijkste ingrediënt in kurkuma is curcumine, en dit is ook de verbinding die de kurkuma haar diepe oranje kleur geeft. Gebruikt voor honderden jaren in Ayurveda, Unani en Siddha medicijnen, is het nu pas, dat de link wordt gemaakt met het voorkomen van kanker en dementie. In het Wereld Alzheimer rapport uit 2009 bleek dat slechts 3,6% van de Zuid-Aziaten ouder dan 60 aan dementie lijdt, tegenover 7,2% van de West-Europeanen. Ook kankercijfers in India zijn veel lager dan in het westen.

Kanker & Alzheimer

Dus hoe kan kurkuma bijdragen aan de preventie van ziekten zoals kanker? Kurkuma helpt bij het behoud van gezonde cellen door vrije radicalen te bestrijden, en curcumine stopt enzymen die mogelijk kankerachtig kunnen groeien. Meerdere studies suggereren dat curcumine het aantal of de grootte van kanker tumoren kan verminderen of zelfs verhinderen dat ze ontwikkelen. Opgemerkt moet worden dat deze studies dieren als hun onderwerpen gebruiken, maar toch blijkt uit een studie uit 2006 dat curcumine ook de groei van darmkanker bij mensen voorkomt.

Wat de ziekte van Alzheimer betreft, vonden veel wetenschappers dat de antioxidant- en anti-inflammatoire eigenschappen in curcumine zo sterk zijn dat ze de amyloïde plaques in de hersenen kunnen afbreken die Alzheimer veroorzaken. Als bloedvaten helder zijn, kan meer zuurstof aan de hersenen worden toegevoerd, waardoor de algemene hersenfunctie aanzienlijk kan worden verbeterd.

Andere gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvordelen stoppen daar zeker niet. Studies op dieren hebben aangetoond dat curcumine lager cholesterol verlaagt en de opbouw van plaque die arteria blokkeert stopt. De natuurlijke anti-inflammatoire eigenschappen maken het mogelijk om curcumine te gebruiken voor het behandelen, van aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte, multiple sclerose en oogontsteking. Verder bestrijdt het verkoudheid en griep, bevordert gezonde spijsvertering, vermindert de symptomen van opgeblazen gevoel en gas, en kan het bij diabetes helpen, door glucose controle te verbeteren.

Het lijkt alsof de kurkuma zo ongeveer zo dicht bij een wonderkruid komt als mogelijk is. Gouden in kwaliteit en kleur, het toevoegen van meer kurkuma aan uw dieet is een gemakkelijke manier om uw gezondheid te verbeteren met minimale inspanning. Als u niet het soort maaltijd eet dat goed met kurkuma samengaat, kunt u het als aanvulling nemen of raspen, zoals gember, en een opwarmende kurkuma thee maken.

Bronnen:

healthyandnaturalworld  /  supplementplace.co.uk  /  healthline.com /  naturalnewsblogs

Share.

About Author

Reaguur dan!