Student vond een oud Canadees dorp dat 10.000 jaar ouder is dan de Piramides

0

Voor honderden – misschien duizenden jaren – hebben de generaties van de Heiltsuk Nation, een inheemse groep in British Columbia, de mondelinge geschriften overgeleverd waar ze vandaan komen. De natie beweert dat haar voorouders gevlucht zijn om te overleven naar een kustgebied in Canada dat nooit bevroren is geweest tijdens de ijstijd.

Een nieuwe opgraving op Triquet Island, op de Britse kust van British Columbia, ondersteund nu deze claim, aldus CBC.

Archeoloog Alisha Gauvreau, een promovendus van de Universiteit van Victoria en een wetenschapper bij het onderzoeksinstituut Hakai, leidde een team dat eind 2016 de site opgroef. Ze ontdekten verschillende artefacten van wat een oud dorp blijkt te zijn, waaronder gesneden houten gereedschap en stukjes houtskool, in een dunne horizontale laag grond, genaamd paleosol.

Het team stuurde de houtskoolvlokken naar een laboratorium voor koolstofdatering en constateerden dat de stukken tussen 13.613 en 14.086 jaar geleden dateren, duizenden jaren voordat Egypte haar piramides bouwde.

De artefacten zijn een van de oudste in Noord-Amerika. In 1977 groeven de archeologen van Washington State University een spiesdip en mastodon ribbot (een uitgestorven soort verbonden met olifanten) op in de buurt van het Olympisch Schiereiland van Washington. Na de CT-scans in 2011 werd geschat dat de vroegste menselijke bewoning op de westkust daarmee 800 jaar terug werd geduwd (tot ongeveer 13.800 jaar voor het heden).

De laatste ontdekking zal archeologen meer in detail helpen begrijpen hoe meer Noord-Amerikaanse beschavingen als de Heiltsuk Nation begonnen. Een populaire theorie is dat de eerste inheemse Noord-Amerikanen van Asië over een ijsvrije, Alaskan-landbrug naar wat nu het westerse en centrale Canada is tijdens de ijstijd de tocht heeft gewaagd.

Een andere theorie, die het onderzoek van de Universiteit van Victoria ondersteunt, is dat ze zeevogters waren en met boten reisden.

In een paper van 2016 zei Gauvreau dat andere mondelinge geschiedenissen door archeologische graven verder ge legitimiseerd zouden kunnen worden.

“Deze vondst is erg belangrijk omdat het voor vele duizenden jaren veel van de geschiedenis herhaalt,” vertelde William Housty, een lid van Heiltsuk Nation, aan het CBC News.

Bron

Share.

About Author

Reaguur dan!